A HUMDA ingyenes vezetéstechnikai tréninget szervez Zalaegerszegen

Az augusztus 8-i zalaegerszegi ZEG Rally Show-hoz kapcsolódóan motoros közlekedésbiztonsági napot és szlalomversenyt rendez HUMDA Moto Safety 2.0 néven a hazai mobilitási piac meghatározó szereplője, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. Több száz motorosra számítunk, húzta alá Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.

– Milyen programok lesznek?

Vezetéstechnikai tréning és szlalomverseny is lesz, de a jelentkezőknek választaniuk kell ugyanis a két program egy időben zajlik majd. Előbbi programon gyakorlati tréningen és elméleti előadáson vehet részt a jelentkezők. A gyakorlati helyszíneken instruktorok segítségével a szlalomozást, a vészfékezést, valamint az akadályok és vészhelyzetek elkerülését gyakorolhatják a regisztrálók. Emellett a kanyarívekkel, kanyarkombinációkkal és a sűrű forgalomban történő előrehaladással is foglalkoznak majd a programban. A gyakorlati feladatok során szerzett tapasztalatok mindegyike hasznosítható a hétköznapi közlekedésben. Az elméleti előadásokon a közúti elsősegélynyújtásáról, az ittas vezetés hatásairól és a motorkerékpáros balesetek tapasztalatairól is szó esik. Az ORFK-OBB Zala megyei Balesetmegelőzési Bizottságának munkatársa a megyén belül bekövetkezett motoros balesetekről is tart előadást.

– Milyen céljai vannak a programoknak?

Határozottan az, hogy kevesebb baleset történjen a közutakon. Ehhez több odafigyelésre és kooperációra van szükség a mindennapokban. A HUMDA Moto Safety 2.0-án a balesetek jelentős hányadát okozó, összetettebb manővereket élesben is gyakorolhatják a résztvevők.

– Hogyan és hol lehet jelentkezni?

A HUMDA motoros közlekedésbiztonsági napjára és a szlalomversenyre is a humdamotosafety.hu oldalon lehet jelentkezni július 30-tól. A rendezvényen való részvétel feltétele a megfelelő nyilatkozatok kitöltése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális védekezési előírások betartása. Összesen kettőszáz jelentkezést tudunk fogadni.

– Miként illeszkednek ezek a programok a HUMDA stratégiájába?

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. számára kiemelten fontos a közlekedésbiztonság színvonalának növelése. A HUMDA tavaszi „Maradj ember a volán mögött is!” című kampánya arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen egyszerűen tehetnénk a balesetmentes közlekedésért. A motoros közlekedésben is empátiára és együttműködésre van szükség, de a magabiztos tudás és a motorkerékpár alapos ismerete is elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki biztonságban hazaérjen a nap végén. A motoros közlekedésbiztonsági nap azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők zárt pályán tudjanak gyakorolni. Az itt megszerezett tudás életeket is menthet.

– Mikor lesz elégedett az eseménnyel, milyen eredményeket vár?

Szeretnénk, ha mindél több motoros tehetné próbára a tudását és tanulhatna az instruktoroktól a HUMDA Moto Safety 2.0-n. A múltkori közlekedésbiztonsági nap után is kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy egy resztvevő miként hasznosította élesben, a forgalomban az ott megszerezett tudást. A levélíró a Moto Safety után néhány nappal a rendezvényen tanult megfelelő fékezéstechnikával elkerült egy elmondása szerint súlyos, akár végzetes kimenetelű balesetet. Az ilyen visszacsatolások további megerősítést adnak abban, hogy indokolt az oktatási nap és tréning rendszeres lebonyolítása. Remélem a mostani rendezvényt követően is felkészültebb motorosok mennek majd a közutakra. Az egész ZEG Rally Show kapcsán pedig jó hangulatú versenyre és sok-sok nézőre számítok.

– Milyen aktivitásokra lehet számítani a HUMDA-tól a jövőben?

Ahogy a közlekedés, úgy mi sem állunk le. Az autó- és motorsport mellett a közlekedésbiztonság is ugyanolyan fontos számunkra. Egy általános figyelemfelhívó kampányt szereztünk tavasszal, most azonban a fiatalokra koncentrálunk. Egy influenszer-kampánnyal hívjuk fel a figyelmet arra, hogy minden esetben oda kell figyelnünk egymásra a közlekedésben és így csökkenthetjük a balesetek a számát. Az influencerkampányunk fő produkciója egy közlekedésbiztonsági kvíz show, melyben a három főszereplő, Tápai Szabina, Unfield és Diaz méri össze tudását ebben a témakörben. A kvíz házigazdája Szujó Zoltán, a HUMDA tanácsadója, aki évtizedekig volt a „Forma-1 magyar hangja” helyszíni riporterként, majd kommentátorként. Mivel a közlekedésbiztonság egy olyan kulcsfontosságú, mindenkit érintő téma, amiről nem lehet eleget beszélni, örömteli, hogy a velünk együttműködő influencerek a társadalom ilyen széles rétegét meg tudják szólítani. Bár különböző karakterekről, más és más szakmák képviselőiről van szó, a forgatás rendkívül kellemes hangulatban telt, a felkérésünket pedig szívesen vállalták, mivel mindannyian szeretnének küzdeni a közlekedésbiztonság javításért.

Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.