A ZEG Rally Show kiválóan illeszkedik a HUMDA tevékenységébe

Egynapos rali fesztivált rendez a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. szakmai támogatásával augusztus 8-án Zalaegerszegen a Truck Race Promotion. A rali így több mint két évtized után tér vissza a zalai megyeszékhelyre, a rallyshow indulói nyolc gyorsasági szakaszt teljesítenek Zalaegerszeg belvárosában és a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az Ügynökség nagy hangsúlyt fektet az autó- és motorsport hazai népszerűsítésére.

– Miért vállalta a stratégiai partneri szerepet a HUMDA?

Az Ügynökség célja, hogy új szemlélettel tekintsen az autó- és motorsportra és megteremtse a kapcsolatot a sportág különböző szakágai, illetve az állami és a piaci szereplők között. Emellett az autósport természetesen jelentős szemléletformáló erővel bír, nekünk ez a versenyzői utánpótlás felkutatása és a közlekedésbiztonság területén is fontos szempont. A ZEG Rally Show azért is kiemelt jelentőségű, mert egy olyan régióban tudunk megjelenni, ahova hosszú kihagyás után tér vissza a rali. Mindez a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya kutatási és oktatási hatásával együtt nemcsak összeadódik, hanem erősíti egymást. A mérnökképzés számunkra kiemelten fontos. Egyik leánycégünk a HUMDA Lab a kutatás és tudástranszfer, a technológiai, a kutatási, illetve az innovációs infrastruktúra fejlesztésének erősítése érdekében jött létre. A megfelelő tesztkörnyezet elengedhetetlen a hazai mérnökképzés fejlesztése szempontjából is és ehhez ideálisak a körülmények a ZalaZONE-on. Hosszú távon a multimobilitás is egyre nagyobb hangsúlyt kap a HUMDA működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság is sarkalatos kérdés, ezek fejlesztéséhez is megfelelő tesztkörnyezet szükséges.

– Hogyan illeszkedik ez az esemény a HUMDA portfóliójába?

A rendezvény segítségével olyan csoportokat is meg tudunk szólítani, akikhez nehezebben értünk volna el más módon. Ősszel indul például a nagyszabású támogatási rendszerünk, amelynek az a célja, hogy felkutassa, felmérje és felkarolja a legtehetségesebb magyar autó- és motorversenyzőket, természetesen ebbe a rali is beletartozik. Ennek rendszernek a segítségével a lehető legtöbb fiatal kóstolhat majd bele az autó- és motorversenyzés világába. Az új támogatási rendszer célja a belépési küszöbök csökkentése és a minél egyenlőbb esélyek megteremtése. Természetesen számítunk a zalaegerszegi és környékbeli fiatalokra is az ősszel induló programunkban.

– A kiegészítő programok közül mit szervez a HUMDA?

Június 25-én motoros közlekedésbiztonsági napot rendeztünk a Hungaroringen több száz motorosnak, most ennek a második állomását, azaz a HUMDA Moto Safety 2.0 eseményt hozzuk el ide egy szlalomversennyel kiegészítve. A vezetéstechnikai tréningen a résztvevők fejleszthetik képességeiket és éles helyzetekben szerezhetnek gyakorlatot szakértő instruktorok segítségével. A régóta motorozók és a kevesebb rutinnal rendelkezők jelentkezését is várja az Ügynökség a régióból.