Bútor Robi és a C3 WRC is ott lesz a ZEG Rally Show-n!

Bútor Róbert és a Citroen C3 WRC is ott lesz a ZEG Rally Show-n! A világ egyetlen magántulajdonú C3 WRC raliautójának pilótáját nem kellett sokat győzködni a részvételről, Bútor Robi is tudta, hogy egy ilyen eseményen, ami Magyarországon egyedülálló látványosságot nyújt majd, ennek a különleges autónak is ott a helye.

Rögtön igent mondtam, hiszen nekem most az új autó miatt minden kilométer ajándék és óriási élmény. Természetesen a nézők miatt is szerettem volna indulni, és mivel ez inkább show jellegű esemény, még jobban tudunk a látványra koncentrálni, és ezzel kiszolgálni a szurkolókat. Emiatt nagyon gyorsan eldöntöttem, hogy ott a helyünk a ZEG Rally Shown.

Ráadásul egy új terep számotokra, aszfalton és murván mentél már a WRC-vel, de városban még nem.

Olyannyira igaz ez, hogy van is az autón egy városi szuperspeciál program. Ezzel szinte teljesen hátsókerekes aszfalton, legalább ezt is ki tudom próbálgatni. Mindenképpen a tapasztalatszerzés lesz az egyik cél, ezért minden szakaszon más beállítással és más hajtásprogrammal fogunk menni. Itt tét nélkül tudjuk ezeket tesztelni, úgyhogy ilyen szempontból is jó hétvégére számítok.

A ZalaZone-ban jártál már?

Hallottam már róla, de sajnos még nem jártam ott. Kíváncsi vagyok milyen egy ilyen létesítmény, az pedig, hogy versenyautóval járhatom be, ismét csak egy egyedi élmény lesz. Remélem a közönség is élvezni fogja majd ezeket a szakaszokat is, hiszen ilyen sem volt még Magyarországon.

A Rally Show ötletéhez mit szólsz?

Szerintem kell ilyen rendezvény. A nézők ki vannak éhezve a látványra, nem feltétlenül csak arra kíváncsiak, hogy ki mennyire gyors, hanem a szemet gyönyörködtető autózást is keresik. Most Veszprémben is rengeteg családos szurkoló volt kisgyerekekkel, úgy gondolom nekik is fontos, hogy keresztbe menő, csúszkáló versenyautókat lássanak. Valójában nem csak nézői, hanem versenyzői szempontból is jó egy ilyen show, mert szabadabb stílust enged meg, és élvezhetőbbé teszi a versenyzés élényét.

Közelebb kerülhetnek egymáshoz a versenyzők is? A klasszikus bandázás is újraéledhet egy ilyen hétvégén?

Szerintem attól már távol kerültünk, ebben a világban ez már elveszett, nem hiszem, hogy vannak még komoly barátságok. Nagyon szűk körben működik már csak, tisztelet annak a kivételnek, akinél ez működik. De az tény, hogy egy rallyshow kidomboríthatja az autóversenyzés élményét, ami a szereplőket is közelebb hozhatja egymáshoz.

Nemcsak licenszesek, hanem amatőrök is lesznek a mezőnyben.

Szerintem az amatőrök még látványosabban tudnak menni. Ott a pénzügyi tét sem olyan magas, mint például egy R5-ös autónál. Régen például imádtam másodosztályú versenyeken nézőként ott lenni, mert sokkal keményebben és vállalósabban jött sok ember a Zsigulikkal és a Trabantokkal, mint az első osztályban. Még a fénykorról beszélek, a nyolcvanas évekről, akkoriban hatalmas csatákat vívtak egymással a kisebb kategóriákban. Most is úgy hiszem, hogy az elszánt és sokszor nagyon tehetséges amatőrök részvétele megint csak a nézők javát szolgálja.

Beszéljünk a C3 WRC-ről is, két versenyen túl vagy, úgy sejtem annál is jobb volt, mint amit előzetesen vártál.

A két verseny mellett két tesztünk is volt, így már 500 megtett kilométernél járok, ami soknak számít egy ilyen autóval. Élmény szempontjából viszont nagyon kevés, a C3 WRC-vel autózást nem lehetne abbahagyni, annyira fenomenális. Sokkal közelebb kerültünk egymáshoz az autóval, de még bőven van hová fejlődni. Egy vb-s pilóta 4-5000 kilométernyi teszt után megy el az első versenyre egy ilyen autóval, mi ezt száz kilométer teszt után tettük meg. Ez talán érzékelteti, hogy milyen nagy feladat ezzel a WRC-vel látványosan, gyorsan, és nem utolsósorban biztonságosan menni. Elég sok dolgot kell összeraknom fejben, hogy ez így sikerüljön. Nagyon fontos az is, hogy nem tehetünk benne kárt, hiszen a javítás költsége horribilis összeg lenne, ami most ilyen gyorsan a vételár kifizetése után fájó lenne. Megfontolt, tapasztalt, higgadt versenyzésre volt szükség, amit sikerült is megvalósítani. Óriási népszerűségre tettünk szert, ami különösen jó érzés. Természetesen ki is szolgáljuk a szurkolókat, ezért is rendeztünk nyílt teszteket, hogy a rajongók minél közelebb kerülhessenek az autóhoz. Úgyhogy egyelőre száz százalékos a sztori, csak pozitívumok voltak eddig, remélem így is fog maradni.

Volt olyan élményed, mint a klasszikus viccben, hogy erre számítottam, erre is számítottam, de erre aztán igazán nem számítottam?

Azt az embertömeget, amit a teszten meg tudtunk mozgatni soha nem gondoltam volna, hogy a mai világban el lehet érni. A kétezres évek elejét idézte fel bennem, amikor a Saxoval mentünk, talán akkor volt ennyi ember a pálya szélén. Úgy érzem, hogy Veszprémbe és Pécsre is rengeteg embert ki tudtunk csalni a WRC-vel, most pedig abban bízok, hogy Zalaegerszeg és környéke is eljön a ZEG Rally Showra, és megnézi ezt az autót.
Az autóval kapcsolatban pedig szinte minden pillanat olyan, hogy az jut eszembe, hogy ezt nem gondoltam volna. Iszonyatosan gyors, iszonyatosan erős, szenzációs futóműve van, és az 500 kilométer alatt egyetlenegy apró technikai hiba sem jelentkezett. Ez utóbbit értelemszerűen köszönhetem a csapatomnak is, akik pillanatok alatt felnőttek ehhez a feladathoz, és száz százalékosan fel tudták készíteni az autót. Igazából most sem hiszem el, hogy ez van, összejött és működik. Sodródok az árral, élvezem, és jövőre próbálunk majd még gyorsabban menni, mert kell még egy kis idő és tapasztalatszerzés. Lesz ez még sokkal keményebb is! Hozzáteszem, hogy most sem szégyenkezem, azt hiszem elsőre nagy dolog amit csinálunk, mind tempóban, mind látványban kielégítő most is.

Említetted, hogy mennyire fontos a közönség, a nézők. A ZEG Rally Show-n mivel várjátok őket?

Folytatjuk az eddigi stílust. Abszolút rá vagyunk hangolódva a szurkolókra. Mindennel készülünk amivel csak tudunk, aláírókártyákkal, közös fotózási lehetőséggel, és természetesen az autóval. A DUEN Shop is ott lesz Zalaegerszegen, ott sapkák, pólók, nyakbaakasztók, bögrék, és egyebek kaphatók, amik a C3 WRC-hez és a TBR Racinghez kötődnek. Igyekszünk mindig valami újat hozni a szurkolóknak is, ezen a téren is mindig előre akarunk lépni. Remélem, minél többen ott lesznek a ZEG Rally Show-n!